Hipospadiasın cerrahi dışında tedavisi yoktur. Doktorun amacı, estetik olarak normal görünen ve normal fonksiyonlarını yerine getirebilen bir penis oluşturmaktır. Dokturunuzun hipospadias onarımı için kullanabileceği birçok teknik bulunmaktadır. Cerrahi sonunda:
- İdrar deliğinin (üretranın) normal olması gereken yerine kadar oluşturulması (üretroplasti)
- Düz bir penis elde edilmesi (kordinin düzeltilmesi, ortoplasti)
- Estetik olarak normal görünülü bir penisin oluşturulması (ameliyat sırasında sünnet de olmaktadır)
Hipospadias ameliyatı için çocuğunuza genel anestezi verilmesi gerekmektedir. Anestezi altındaki süre hipospadiasın çeşidine göre 1 ile 2.5 saat arasında değişmektedir. Bazı durumlarda, hipospadiasın tamamen düzeltilmesi için birden fazla cerrahiye gerek olabilmektedir.
Hafif ve orta olgularda tek seanslı ameliyatlar yeterli olurken (nadiren iki seanslı ameliyata ihtiyaç duyulur), ağır olgularda çoğunlukla iki seanslı ameliyat tercih edilmektedir. Bu iki seanslı ameliyatta sünnet derisi bir kumaş olarak yeni oluşturulacak idrar yolu için kullanılır. Bu yüzden hipospadiası olan bir çocuk asla sünnet ettirilmemelidir.
Cerrahi sonrası
Yapılan ameliyata göre çocuğunuz ameliyat günü veya bir sonraki gün taburcu edilir. Gerekli görülen vakalar 7 gün hastanede yatırılır. Cerrahi sırasında konulan özel pansuman 3. Dünde alınır. Yine cerrahi sırasında takılan sonda ise 7. günde çıkarılır. Bu dönem içinde doktorun önerisi ile ilk 1-2 gün ağrı kesici ve ağızdan alınan antibiyotik, ameliyat sonrasındaki 3. günden sonra antibiyotikli krem ve mesane spazmını önleyici ilaçlar (gerekli görülürse) kullanılır.
Ameliyat sonrası takip
İdrar sondası çıktıktan bir hafta sonra, ameliyattan bir ay sonra ve sonraki dönemde ilk yıl 3 ayda bir, 2. yıl 6 ayda bir, sonrasında ise yıllık kontrol önerilir.